Home
Prijs

De Theodora Niemeijer Prijs, de enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars, krijgt een nieuwe vorm.

Het Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum organiseerden gezamenlijk de Theodora Niemeijer Prijs, de enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars wonend en of werkend in NL. De kunstprijs werd in 2012 geïntroduceerd omdat werken van vrouwelijke kunstenaars nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in tentoonstellingen en museale collecties. Winnaars van de afgelopen vijf edities waren Sarah van Sonsbeeck (2012), Sachi Miyachi (2014), Sissel Marie Tonn (2016), Josefin Arnell (2018) en Sylvia Martes (2021).


Na vijf edities is het tijd voor een nieuwe stap en krijgt de Theodora Niemeijer Prijs een andere vorm. Voortaan richt de prijs zich op hedendaagse vrouwelijke kunstenaars die al wat verder in hun carrière staan. Het doel van de prijs is het bevorderen van gelijke kansen tussen mannelijke en vrouwelijke kunstenaars in de kunstwereld. De geselecteerde kunstenaar krijgt een vrij besteedbaar bedrag tot haar beschikking. Bovendien zal er naast het Van Abbemuseum samengewerkt worden met meerdere Nederlandse musea. De opvolger van de Theodora Niemeijer Prijs zal voor het eerst in 2023 worden uitgereikt.